Wednesday, April 2, 2014

Penjagaan Kulit Semasa Hamil

Assalamualaikum...

Alhamdulillah... dah hampir 20 minggu usia kandungan yanei kali ni. Semuanya berjalan dengan lancar sekali tanpa sebarang masalah yang boleh membantutkan kerja seharian yanei sebagai ibu kepada seorang mujahid yang comel ni.

Yanei dah dapat rasa kicking dari baby kat dalam perut ni. satu pengalaman yang memnag tak boleh dilupakan...tiap-tiap malam sebelum tidur tu, memang dapat rasa la kicking baby dalam perut ni.. si abam Fayyadh pulak suka sangat tido atas perut mami. tak pelah.. selagi boleh bertahan.. mami k je sayang. demimu anak. hehehee..

sebenarnya rajin update entry petang ni sebab abam Fayyadh tido. so yanei amik kesempatan la menyelinap udate entry baru sekejap ni.. ok, akceli ramai yang tegur yanei. sepanjang pregnant yang pertama dan ke dua ni, kulit muka yanei tak banyak berubah. takde kesan hitam-hitam atau blackhead ke ape-ape. Alhamdulillah... Allah bagi keistimewaan sebegini pada yanei. Syukur, terutama mengandung kali ni.. keadaan yanei lebih kurang sama je dengan yang pertama.

Mungkin dah ramai yang tahu yang yanei sekarang dah sah menjadi pengedar Shaklee dan pengedar sah produk Mekar Semilu. Ye.. yanei setia bersama kedua-duanya sebab ia memberi kepuasan kepada diri yanei sendiri.

ok.. untuk sharing semua... bagi penjagaan dalaman yanei mengamalkan suppliment terbaik untuk diri yanei iaitu Shaklee. Yanei start ambil Set Shaklee lepas problem kekurangan susu.

Energy Soy Protein:
atau sigkatannya ESP. Alhamdulillah... dah hampir setahun lebih yanei mengamalkan meminum segelas ESP setiap malam. ESP banyak membantu menjadikan kulit semakin lembut dan gebu. selain halus dan cantik di pandang. sebab ia menghilangkan parut jerawat di muka.selain itu, sepanang hamil ni.. ESP memberikan kesegaran berpanjangan sepanjang hari tau. InshaAllah... kandungan pun mendapat protein yang cukup. :)

Vitamin C SR
Kalau nak ikutkan memang yanei suke sangat dengan VItamin C SR Shaklee ni. masa 2 minggu pertama consume vit c sr ni.. yanei dapat rasa perubahan dengan tumit kaki dah tak berbulu teruk-teruk. tumit yanei jadi semaikin licin dan glowing tau. hal ni pun dipersetujui oleh kakak kembar yanei.. mulanya dia gtau yanei .. tumit kaki dia truk.. kasar-kasar. mula malu.. huhu// then yanei pun suggest la makan vit c dan esp jgn miss. lepas seminggu je consume... tumit kami dia dah tak kasar lagi.. gembira dia gtau yanei. alhmadulillah...

Vitalea
Untuk yang punya masalah HB low yanei suggest sangat-sangat amik la vitalea ni. dah terbukti.. result HB yanei sangat cantik. yanei memang tak amik ubat hospital pun. totally amik set hamil complete shaklee. selain tu... vitalea jugak beri tenaga padatubuh badan kita tau. best sgt2.. tak letih-letih sanagt la.

B-Complex
Cuma sebiji sehari.. dapat menstabilkan mood yang swing tu. tak la kita ni sebagai mami stress sakit kepala dengan perangai si abam comel fayyadh ni. sekarang ni pun.. tengah yanei menaip ni.. dia tengah main-main dengan bedak. habis di taburnya. takpeee... sabar.. heheehee.. b complex ada. tak sempat jadi naga laa... hehe ok, b complex jugak bagus untuk pembentukan tulang-tulang baby dalam kandungan sebab ia mengandungi acid folic. :)

inilah supplement yang yanei setia amalkan untuk dalaman... lenkali yanei cerita yang luaran pulak ye.. yang pasti yanei setia dengan Mekar Semilu. Terutamanya Krim Mekar Sutera. atau dulunya dipanggil Krim Mutiara.. nanti yanei review ye...

Minum air masak banyak-banyak. memandangkan keadaan cuaca sekarang tak menentu. yanei banyak minum air kosong dan ais. hehe.. teh ais memang tak boleh tinggal. sanggup bancuh buat sendiri.

Yanei juga gemar makan tembikai sejak hamil kali ni.. jadi tiap-tiap hari la hubby yanei belikan tembikai untuk yanei. kalau tak beli merajuk.. aci tak.. haahaaa banyak khasiat tembikai ni. lagipun ianya salah satu makanan kesukaan Rasulullah tau.

Last but not least... mestilah kena dapatkan rehat yang secukupnya. malam- malam kena tidur awal. ok.. itulah rahsia penjagaan kulit versi dalaman semasa hamil kali ni..

Permata hati mami... 


No comments:

Post a Comment