Sunday, August 12, 2012

Lailatul Qadar: Untuk Siapa??

Assalamualaikum..

Sabtu minggu lepas sy berkesempatan mengikuti ceramah Ramadhan yg di buat di Masjid Al-Muktafi Billah Shah, Ladang drpd penceramah bebas Ust. Hjh. Zawiyah Bte. Hassan. Alhamdulillah, byk input yg sy dpt drpd ceramah beliau. Sungguh,langsung x bosan. ade je bahan untuk kite tertawa tp dalam keadaan sentiasa beringat kepada-Nya. InsyaAllah.. :)

Thanks a lot to my liltle sister, Achu, beria ajak si mommy -to-be ni ikut dia pegi dgr ceramah ni. Suatu pengalaman yg xdpt di lupakan.. but before that haruslah mintak izin dulu dgn hubby tercinta. hehe.. alhamdulillah,beliau sentiasa izikan.. janji x melencong ke tempat lain dh la.

.::sista::.

Ustazah pun nmpak sgt gembira kerana kehadiran muslimat yg begitu rmai. Berkat bulan Ramadhan mulia ni,rmai yg berlumba-lumba nk kumpul pahala ye.

ms ni ustzah bru smpi.. 

tazkirah cket.

ok,da nk start dh..

posing poyos dulu...


Menurut ustazah, terdapat beberapa amalan utk kite mendapat atau bertemu dgn malam Lailatul Qadar. Antaranya adalah:

  1. Haruslah berilmu. 
  2. Beriman kpd Allah
  3. Beramal- dgn memohon keampunan kpd Allah krn dlm hidup kite x pernah lari dr membuat dosa dgn byk derhaka kpd Allah S.W.T. *terkedu seketika*
  4. Mandi selepas berbuka puasa / selepas bangun dri tido utk Qiamullai atau solat sunat yg lain.- menurut ustzh lg, ini adalah amalan Rasulullah S.A.W. Baginda mengenakan pakaian yg baru  dan bersih serta harum dgn wangian. 
  5. Solat Sunat- kejutkan anak2,isteri,suami & ahli keluarga lain untutk sm2 mengejar mlm Lailatul Qadar.  InsyaAllah, malaikat turun tgk beri rahmat. Rumah pun haruslah sentiasa bersih. jauh drpd tangkal, azimat. ustzh pesan lg, letak atau gantungkan ayat2 suci al-Quran. :) 
  6. Bykkan berdoa & baca Al-Quran. Antara doa yg ustzh bg: "Ya Allah, Engkaulah yang Maha Pengampun dan Maha Mulia. Suka kpd keampunan, maka ampunkanlah dosa sy & kedua ibu bapa sy. Amiin.. terimalah hajat & permintaan sy.."
  7. Solat berjemaah pd mlm Lailatul Qadar - utnk wanita yg dlm haid / nifas digalakkan bykkan berzikir. Allah beri rahmat pd sume hambanya. 
  8. Beri mkn pd org yg berpuasa, jgn membazir.
  9. Dekatkan lah diri dgn Allah. 
Tanda-tanda Malam Lailatul Qadar:- 
  • Suasana tenang dan tenteram ( tidak terlalu sejuk dan tidak pula terlalu panas)
  • Matahari yg terbit tidak terlalu terik (malaikat sedang menuju ke langit) 
InsyaAllah.. itulah antara point2 yg sempat sy salin utk rujukan diri sendiri dan semua. akceli byk lagi. tp setakat ni je mampu nk taip sbb mata dh nantoks!~ hukhukhuk... 
bergambar kenangan dgn ustazah zawiyahh.
tq ustzah.. :)




"jgn lah kite nanti menjadi org yg muflis di hari Qiamat, Nauzubillah".. 


No comments:

Post a Comment