Wednesday, April 2, 2014

Penjagaan Kulit Semasa Hamil

Assalamualaikum...

Alhamdulillah... dah hampir 20 minggu usia kandungan yanei kali ni. Semuanya berjalan dengan lancar sekali tanpa sebarang masalah yang boleh membantutkan kerja seharian yanei sebagai ibu kepada seorang mujahid yang comel ni.

Yanei dah dapat rasa kicking dari baby kat dalam perut ni. satu pengalaman yang memnag tak boleh dilupakan...tiap-tiap malam sebelum tidur tu, memang dapat rasa la kicking baby dalam perut ni.. si abam Fayyadh pulak suka sangat tido atas perut mami. tak pelah.. selagi boleh bertahan.. mami k je sayang. demimu anak. hehehee..

sebenarnya rajin update entry petang ni sebab abam Fayyadh tido. so yanei amik kesempatan la menyelinap udate entry baru sekejap ni.. ok, akceli ramai yang tegur yanei. sepanjang pregnant yang pertama dan ke dua ni, kulit muka yanei tak banyak berubah. takde kesan hitam-hitam atau blackhead ke ape-ape. Alhamdulillah... Allah bagi keistimewaan sebegini pada yanei. Syukur, terutama mengandung kali ni.. keadaan yanei lebih kurang sama je dengan yang pertama.

Mungkin dah ramai yang tahu yang yanei sekarang dah sah menjadi pengedar Shaklee dan pengedar sah produk Mekar Semilu. Ye.. yanei setia bersama kedua-duanya sebab ia memberi kepuasan kepada diri yanei sendiri.

ok.. untuk sharing semua... bagi penjagaan dalaman yanei mengamalkan suppliment terbaik untuk diri yanei iaitu Shaklee. Yanei start ambil Set Shaklee lepas problem kekurangan susu.

Energy Soy Protein:
atau sigkatannya ESP. Alhamdulillah... dah hampir setahun lebih yanei mengamalkan meminum segelas ESP setiap malam. ESP banyak membantu menjadikan kulit semakin lembut dan gebu. selain halus dan cantik di pandang. sebab ia menghilangkan parut jerawat di muka.selain itu, sepanang hamil ni.. ESP memberikan kesegaran berpanjangan sepanjang hari tau. InshaAllah... kandungan pun mendapat protein yang cukup. :)

Vitamin C SR
Kalau nak ikutkan memang yanei suke sangat dengan VItamin C SR Shaklee ni. masa 2 minggu pertama consume vit c sr ni.. yanei dapat rasa perubahan dengan tumit kaki dah tak berbulu teruk-teruk. tumit yanei jadi semaikin licin dan glowing tau. hal ni pun dipersetujui oleh kakak kembar yanei.. mulanya dia gtau yanei .. tumit kaki dia truk.. kasar-kasar. mula malu.. huhu// then yanei pun suggest la makan vit c dan esp jgn miss. lepas seminggu je consume... tumit kami dia dah tak kasar lagi.. gembira dia gtau yanei. alhmadulillah...

Vitalea
Untuk yang punya masalah HB low yanei suggest sangat-sangat amik la vitalea ni. dah terbukti.. result HB yanei sangat cantik. yanei memang tak amik ubat hospital pun. totally amik set hamil complete shaklee. selain tu... vitalea jugak beri tenaga padatubuh badan kita tau. best sgt2.. tak letih-letih sanagt la.

B-Complex
Cuma sebiji sehari.. dapat menstabilkan mood yang swing tu. tak la kita ni sebagai mami stress sakit kepala dengan perangai si abam comel fayyadh ni. sekarang ni pun.. tengah yanei menaip ni.. dia tengah main-main dengan bedak. habis di taburnya. takpeee... sabar.. heheehee.. b complex ada. tak sempat jadi naga laa... hehe ok, b complex jugak bagus untuk pembentukan tulang-tulang baby dalam kandungan sebab ia mengandungi acid folic. :)

inilah supplement yang yanei setia amalkan untuk dalaman... lenkali yanei cerita yang luaran pulak ye.. yang pasti yanei setia dengan Mekar Semilu. Terutamanya Krim Mekar Sutera. atau dulunya dipanggil Krim Mutiara.. nanti yanei review ye...

Minum air masak banyak-banyak. memandangkan keadaan cuaca sekarang tak menentu. yanei banyak minum air kosong dan ais. hehe.. teh ais memang tak boleh tinggal. sanggup bancuh buat sendiri.

Yanei juga gemar makan tembikai sejak hamil kali ni.. jadi tiap-tiap hari la hubby yanei belikan tembikai untuk yanei. kalau tak beli merajuk.. aci tak.. haahaaa banyak khasiat tembikai ni. lagipun ianya salah satu makanan kesukaan Rasulullah tau.

Last but not least... mestilah kena dapatkan rehat yang secukupnya. malam- malam kena tidur awal. ok.. itulah rahsia penjagaan kulit versi dalaman semasa hamil kali ni..

Permata hati mami... 


Monday, February 24, 2014

Pregnant Kali Ke Dua

Assalamualaikum..

Lama sangat-sangat tak dengar cerita kan....? Bizi mengalahkan blogger tegar je. Since Fayyadh dah lama menidurkan diri.. so yanei amik masa sikit nak update blog yang dah lama bersarang ni.. so sudi-sudilah korang baca ye,.. :)

Sebenarnya, tujuan yanei update entry ni pun sebab nak share berita gembira. Alhamdulillah... yanei getting pregnant again.... Walaupun pregnant kali ni orang kate unexpected pregnancy. Tapi yanei terima dengan penuh kesyukuran. Ye la.. Allah nak bagi harga kat kita. Harga dunia akhirat. Walaupun banyak cakap-cakap mengatakan Fayyadh masih lagi belum cukup setahun time tu.. kalo keluarga sendiri tu yanei boleh terima. sebab yanei tahu dorg cuma bergurau dengan yanei. dan perkhabaran yang kami sampaikan pada mereka pun... Alhmadulillah.. mereka gembira mendengarnya.

Kan.. pedulikan kata-kata orang lain tu.. yang penting kandungan yanei sihat walafiat. Sekarang Fayyadh Mukmin jika dikira umur setahun sebulan 23 hari. Tapi kalo diikutkan tahun dah masuk 2 tahun. Fm sentiasa muda di hati yanei sebab dia lahir di hujuing tahun 2013. iaitu 31 December 2013. kalo korg masih ingat entry yang pernah yanei update pasal kelahiran  FM setahun lepas.. Jadi lepas ni jarak antara FM dengan adik dia dua tahun la. hehe

Alhamdulillah.. Allah bagi lagi merasa nikmat mengandung buat kali ke dua. Sekarang ni dah masuk 14 weeks ++ . InshaAllah.. akn yanei jaga kandungan ni seperti mana kandungan pertama dulu. Walaupun tak seeksaited yang pertama. tapi pengalaman pergnant kali ke dua ni memang lain bebenor...

InshaAllah.. due date 23 Ogos 2014. lagi 3 hari ulang tahun kelahiran papa FM dan baby yang jatuh pada 26 Ogos. so kiranya ni hadiah birthday untuk papa nya la kan.. Besar makna hadiah ni tau sayang. kalau la si dia baca. same goes to masa kelahiran FM jugak.. 23 hari selepas tu adalah hari anniversary kami. Pereancangan Allah... sentiasa terbaik. jadi kami akan sentiasa ingat tarikh-tarikh penting ni.. :)

Sebernarnya lama jugak yaei ambil masa nak announced kat sume org. ye la.. takut-takut la tak jadi ke ape ke kan.. tapi bila di kirakan balik, period yanei memang sangat teratur. tak de nye nak lewat sehari or lebih. selalunya ontime atau pun awal sehari dua. so pregnat kali ni pun macam yanei tau-tau je kan.. ahaks!

ok lah.. next post la yanei cerita al-kisah nya camne tahu pregnant ni ye. doa-doa la muga-muga yanei rajin update ye.. haha..

Thursday, August 29, 2013

Rahsia Kecantikan Semulajadi MEKAR SEMILU

SET KECANTIKAN MEKAR SEMILU


Assalamualaikum jelitawan-jelitawan semua...

Jarang sungguh yanei men-update blog sekarang ni ye... Iyelah, dah hampir 3 bulan yanei memegang status WHAM. sepenuh masa setiap hari 24 jam duk menatap wajah kesayangan yanei. sape lagi kalau bukan Fayyadh Mukmin. Alhamdulillah... FM membesar dgn sihat dan jayanya. Dah tak boleh berpisah lama-lama dgn yanei. 

ok,berbali pada tajuk besar kat atas tu.. pada yg still tertanya-tanya... yanei still amik order utk Produk Kecantikan Mekar Semilu ni ke...??? iyeee... yanei masih lagi mengambil order. Cuma x sempat nk update kt blog je. yanei banyak mng-update kt facebook. since senang just share trough hp je kan. 

Alhamdulillah.. sambutan yg diterima sgt menggalakkan!!~ waaahhh...  tak sangka. Mekar Semilu dah semakin dikenali ramai. sbb dh tau kehebatannya kan??? Terbukti hanya dalam masa 2 minggu. anda dapat kembali wajah yg anda idamkan dulu..... 

Tahniah.......

Yanei yakin. yanei jual produk ni sbb dah hampir 3 tahun tak pernah miss consume produk ni. ianya mmg betol2 sebati dan kena dgn kulit yanei. klo dulu kulit yanei kusam x bermaya. tp sejak mengamalkan set kecantikan Mekar Semilu ni.. perubahan tu yanei sendiri nampak  dan rasa. so rugi rasanya kalo tak share dgn korg sume. sume nak cantik kan?? 

ok,meh cini nak cerita serba sedikit tentang produk ni..
sebernarnya, Mekar Semilu dah buat pakej utk kulit berjerawat/ kulit biasa/ dan berjeragat/ kering
ia terbahagi kepada 2 set iaitu: 

set Mutiara BLISTER.
Khas sebagai pek permulaan untuk kulit BERJERAWAT
*sabun propolis
*toner zam-zam
*krim mutiara
*krim siang

set Mutiara ORIENTAL
Khas sebagai pek permulaan utk kulit BERJERAGAT
*sabun propolis
*toner zam-zam
*krim mutiara
*BB Cream


PROMO DENGAN SETIAP PEMBELIAN MANA-MANA SATU SET BLISTER ATAU SET ORIENTAL  AKAN MENDAPAT FREE POSTAGE DAN MENERIMA HADIAH MISTERI DARIPADA YANEI. 
*hadiaH misteri sgt2 terhad. sape cepat dia dapat. 
*FAST ACTION FAST RESULT!!!


JGN LUPA.... 

Salam Kaseh...
yanei